Oto kolejna propozycja kulinarna. Tym razem będzie to makaron z łososiem w sosie śmietanowo-serowym oraz lemoniada grapefruitowo-cytrynowa.
Zdjęcie poglądowe - to nie jest propozycja podania :P |
Składniki:
- 200 g makaronu tagliatelle
- 200 g świeżego łososia norweskiego
- 200 ml śmietany 12% - najlepiej kwaśnej
- 100 g serka topionego
- mała cebula czerwona
- kilka pomidorów suszonych
- nieco natki z pietruszki oraz koperku
- 2-3 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- ok. 50 g masła
- przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, bazylia, oregano
Przygotowanie:
Łososia ścinamy w plastry tak jak do carpaccio, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odkładamy, żeby się "przegryzł". Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek, pietruszkę i koperek drobno siekamy. Pomidory suszone kroimy w cienkie plasterki. Masło wrzucamy na dużą patelnię. Dokładamy od razu cebulę oraz czosnek, całość podsmażamy. Kiedy cebulka się zeszkli dokładamy łososia. Smażymy, po chwili dokładając pomidory oraz ser topiony, i śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia, dodając koperek i natkę oraz przyprawy. Gotujemy makaron. Po ugotowaniu odsączamy i dokładamy do całości na patelnię. Podsmażamy przez dwie minuty mieszając.
Niestety nie zrobiłem zdjęcia lemoniady.
Składniki:
- 3 cytryny
- 1 grapefruit
- cukier
- 1 l wody
Przygotowanie:
Jedną cytrynę obieramy ze skórki i kroimy w plastry, podobnie czynimy z grapefruitem. Drugą cytrynę sparzamy gorącą wodą, następnie szorujemy ją i kroimy w plasterki. Całość gotujemy z dodatkiem cukru przez około 12-15 minut od wrzenia. Odstawiamy do ostudzenia. Wyciskamy sok z trzeciej cytryny. Podajemy schłodzone, można dodać lód i kilka listków mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz!