Składniki:
makaron tagliatelle, 100 g
pieczarki, 100 g
szpinak świeży, duża garść
ser pleśniowy typu roquefort, ok. 100 g
jajko kurze, 3 szt.
cebula czerwona, 1 mała szt.
masło, 3 łyżki
oliwa z oliwek
parmezan do posypania
przyprawy: majeranek, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra, sól, pieprz
ząbek czosnku.
Przygotowanie:
Masło z odrobiną oliwy z oliwek rozgrzewamy w garnku lub na patelni, wrzucamy pokrojoną w pół-krążki cebulkę oraz pieczarki pokrojone w plastry. Dusimy wszystko kilka minut, dodając przyprawy. Dodajemy całe liście szpinaku oraz czosnek posiekany drobny. Kiedy szpinak zmięknie dodajemy pokrojony ser, mieszamy do póki ser się nie rozpuści. Jajka ugotowane na twardo kroimy w plasterki i dodajemy do całości. Makaron ugotowany według przepisu dodajemy do sosu, mieszamy. Podajemy skropione świeżą oliwą z oliwek.
Będę musiała wypróbować niedługo ten przepis :)
OdpowiedzUsuń